За историята на Българската православна църква времето на патриарх Максим беше и ще остане епоха, заяви в словото си патриарх Неофит, който оглави панихида в памет на блаженопочиналия Български патриарх.

Висши духовници поднесоха венци и цветя пред гроба на патриарх Максим в Троянската св. обител. Много цветя положиха и десетки граждани, дошли да почетат паметта му.

"За историята на Българската Православна Църква времето на Патриарх Максим беше и ще остане епоха. Тепърва предстои богослови и историци да оценяват неговото дело и всички негови действия, насочени към съхраняване присъствието на Църквата в нашето общество, в повече от четирите десетилетия на патриаршеското му служение. Каквито и да бъдат обаче тези оценки, в историята на родната ни Църква завинаги ще остане образа на Патриарха-обединител, на пастира, съумял да опази не само "вярата, веднъж завинаги предадена на светиите", но и единството на поверената му от Господа Църква, за да я предаде на нас, следващите поколения, като съкровено и безценно наследство от вековете, "славна църква, която няма петно или порок", Църква "света и непорочна", в която да живеят и да се спасяват всички онези, които се боят от Господа и търсят Неговата вечна правда. От нас пък зависи да продължим и да опазим това наследство, да събираме, а не да разпиляваме, пребъдвайки неизменно в единомислие, събрани заедно около Божия престол, изпълнявайки завета на о Бозе почившия наш Патриарх Максим, който – също като апостола – можеше да свидетелства: "С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих", каза в словото си патриарх Неофит.