Внимание! Заливат ни с нов вид sms измами, а отговорите на кратките съобщения се таксуват по 6 лева. Става въпрос за съобщения от кратки номера или от чужбина, съобщава Нова телевизия.
При първия случай около 60 000 абонати са получили sms:„Имам нещо важно да ти кажа. Обади ми се!”. Отговорили са 15 000 абоната, а всеки отговор е таксуван по 6 лв. с ДДС.

„По-късно получихме имейл от наш колега от Пловдив, който ни писа да не отговаряме”, разказа служител на фирма в София. В неговата фирми всички служители получили този sms на служебния си телефон.

След като се почудили какво става, служителите в офиса разбрали, че номерът, от който е изпратено съобщението, е на оператор от Босна и Херцеговина.

При втория случай казусът е по-заплетен, защото номерата на ужилените са били събрани от сайт, в който те са си направили доброволна регистрация.

Става въпрос все за хора, търсещи работа. „Преди време се регистрирах в този сайт. След това в края на миналия месец получих съобщение: „Кандидатствахте за работа. Ако още търсите работа, отговорете.” Отговорих. След това последва нов sms. „Потвърдете адреса си за кореспонденция.” Отговорих пак, а по-късно разбрах, че всеки отговор се таксува по 5 лева без ДДС, което прави 6 лева с ДДС”, съобщи пострадалата Ася.

По втората схема 1000 души са получили съобщението, а около 700 са отговорили.

„Спряхме достъпа в края на миналия месец до краткия номер, когато получихме фактурата си. Свързахме се с мобилните оператори да спрат краткия номер към мрежите си, а от тях също така получихме уверение, че ще възмездят клиентите си, които са пострадали”, обясни служител на фирмата, която е предоставила краткия номер под наем на друга фирма.

Според Нова телевизия става въпрос за фирмата Национална агенция за презентации, която набира хора за модели и реклама.

„Доколкото разбрах, при втория случай става въпрос за фирмата, която не за първи път се проявява в такъв вид схеми. 1300 са изпратените кратки съобщения, а 700 души са върнали отговор. За мен това е измама. Ще сезираме прокуратурата. Към момента обаче нямаме внесена жалба в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Става въпрос за дупка в наредбата. Запознати сме със случая и ще вземем мерки”, обясни Веселин Божков, председателя на Комисията за регулиране на съобщенията.