Компанията Westinghouse Electric, която е филиал на Toshiba, очаква да сключи договор през идните дни за изграждането на атомен реактор в България. Преговорите с „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) са в своята финална фаза, съобщава японският ежедневник „Никей“.

Вероятно става въпрос за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Преди време зам.-директорът на централата Александър Николов каза, че се очаква споразумението с Westinghouse да бъде подписано скоро.

"В момента подготвяме един предварителен документ, който сме нарекли споразумение за сътрудничество. Той е в своя край и очакваме в близко време да бъде подписан, не мога да се ангажирам с точна дата", коментира зам.-директорът. По думите му крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката ва АЕЦ "Козлодуй".

Според информацията на японската медия реакторът ще бъде с мощност между 1 млн. и 1,2 млн. киловата. Той трябва да бъде изграден до 2025 г.

Очакваната стойност на сделката възлиза на 4,87 млрд. долара. Има вероятност компанията Westinghouse Electric да бъде собственик на дял от реактора. Според японското издание договорът между двете страни трябва да бъде сключен през идната седмица.

В случай, че изграждането на атомната мощност бъде осъществено, то той ще бъде първият голям проект на японски гигант като Toshiba за страна от Източна Европа.

След голямото земетресение и цунамито от 2011 г., както и последвалите проблеми с АЕЦ „Фокушима“, големите компании от страната на изгряващото слънце, търсят нови възможности за развитие на атомния си бизнес.

Американската компания Westinghouse Electric построи реактор в Сърбия още през 1983 г., когато тя все още не беше част от Toshiba.

Припомняме, че вчера кабинетът взе решение 22 млн. лв. да бъдат отпуснати за извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“. Сумата ще бъде осигурена като ще се направят допълнителни разходи по бюджета на Министерство на икономиката и енергетиката.

Тези средства са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по спирането на тези четири блока. Преустановяването на работата в тях беше едно от условията за приемането на България в Европейския съюз. То е в изпълнение на задължението за съфинансиране на проект по Международния фонд „Козлодуй“.