Депутатът Цветан Цветанов е подал заявление за отказ от имунитета си. Това съобщи от трибуната на парламента председателят му Михаил Миков.

Има постъпило заявление от Цветанов в което заявява, че изразява писмено съгласие за снемане на имунитета му като народен представител, по посоченото в искането на главения прокурор наказателно производство.

На 1 ноември главният прокурор поиска за трети път снемане на имунитета на Цветан Цветанов. Искането е за започване на наказателно преследване заради длъжностно присвояване.

От прокуратурата посочиха, че в хода на разследване са събрани доказателства, че Цветанов е извършил престъпление - длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв. Парите са от бюджета на МВР и са присвоени в полза на Орлин Тодоров. "В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч", посочват от прокуратурата. Така Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, а по-късно и 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

На 11 март 2011 г. на Орлин Тодоров е било повдигнато обвинение и е в ареста. Осем дни по-късно Цветан Цветанов, който тогава е министър на вътрешните работи е образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го е отстранил временно от длъжност. На 21 ноември 2011 г. на Орлин Тодоров е отнето и разрешението му за достъп до класифицирана информация. Дисциплинарната комисия е предложила на Цветанов да го отстрани от длъжност, тъй като това е задължително, след като му е отнет достъпа до тайни. Въпреки това, според държавното обвинение в нарушение на закона на 23 декември министърът му налага наказание "порицание" на Орлин Тодоров и го възстановил на същата длъжност - началник сектор БОП-град Велико Търново. По това време обвиняемият Тодоров е в Затвора Ловеч с най – тежката мярка "задържане под стража". Освен това с тази заповед Цветан Цветанов е разпоредил да се изплати възнаграждение на Орлин Тодоров за времето от неговото отстраняване, считано от 21.03.2011 г. до датата на издаване на заповедта.

В първите дни на следващата година е издадена нова заповед от Цветан Цветанов, с която за втори път временно е отстранил от длъжност Орлин Тодоров, а и двете заповеди са връчени на Тодоров в един и същи ден – на 13.01.2012 г. Орлин Тодоров продължава да е в ареста когато на 7 февруари същата – 2012г. подава заявление, с което иска да напусне работа. Това се случва със заповед на Цветанов, с която обаче е разпоредено и да се изплатят на Тодоров и всички обезщетения.

През април Станимир Флоров, тогава директор на ГДБОП, заповядва на Тодоров да се платят и обезщетенията за неползван платен годишен отпуск, включително и за времето през което Тодоров е бил задържан под стража.

Цветан Цветанов е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет, поради това досъдебното производство към момента е спряно.

До момента главният прокурор на два пъти поиска имунитета на бившия вътрешен министър и сегашен депутат от ГЕРБ. Първият път бе заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. По него Цветанов вече е обвиняем за т. нар. допустителство по служба.

За втори път главният прокурор поиска имунитета му заради това, че е отказал да подпише СРС-та, именно заради разследване срещу Орлин Тодоров. Това дело срещу Цветанов вече е в съда.