Британски учени от графство Съри измислиха необичаен и доста практичен начин, като направиха светещ път с луминесцентно покритие. В състава на слоевете на тази настилка има полиуретан и полиаспарагин.
Технологията е наречена "Старпат" и може да се използва за всяка твърда повърхност, включително асфалтобетон и дори дърво, уточняват английските медии , пише Daily Mail. Старпат може да различава нивото осветеност в различната част на денонощието. Затова свети по-силно, когато е по-тъмно на улицата и обратното.

Покритието се състои от три слоя, които през светлата част на деня натрупват ултравиолетови лъчи и в тъмното отразяват тази енергия. Разработката функционира на принципа на декоративните звезди за помещенията. Разликата с тях е, че това покритие натрупва енергия независимо от степента на външната осветеност.

Създателите на Старпат не смятат да спират дотук, а планират да направят осветяването разноцветно. Според тях това ще помогне де се отделят участъците от пътя - един цвят за градския транспорт, друг за велоалеите и т.н. Това със сигурност ще промени цялата транспортна инфраструктура в света. Още повече, че няма да отнеме много време. Учените твърдят, че за 30 минути може да се положат 150 квадратни метра от това пътно покритие.