Проститутки са готови да извадят спестени пари за изграждането на публичен дом в Русе, ако в България се узакони най-древната професия, съобщава "Труд". "Вече сме на етап инвестиционно намерение, само чакаме закон. Дано мераклиите за депутати наесен се сетят, че ние също гласуваме", съобщиха от неформалното сдружение на проститутките в крайдунавския град. Те твърдят, че вече са обсъждали идеята си с представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес.
"В проекта, който може да е и публично-частно партньорство с държавата, може да се привлекат чуждестранни партньори", уточни представителка на сдружението. Засега жриците не смеят да се афишират, защото съдът има твърда практика да ги гони за нетрудови доходи, придобити по неморален начин.

Секс труженичките смятат, че бизнес инициативата им може да се осъществи в кратки срокове. На ул. "Олимпи Панов" в Русе пустее т.нар. Къща с фалосите. В Държавния архив се пази проектът на арх. Иван Вайс за двуетажен публичен дом, който е от 1894 г. Стари русчуклии твърдят, че преди години леките жени са обитавали точно Къщата на фалосите. Пред нея още са запазени два метални члена, които приканват минувачите да влязат вътре. Бившата Хебросбанк успя да си върне красивата сграда след 20-годишни спорове в съда, но сега тя не се използва. Справка в общинските регистри за паметниците на културата сочи, че зданието е одържавено през 1950 г.

Идеята да се легализира проституцията, за да има здравен контрол и приходи от данъци, не е нова. През 2007 г. МВР и Националният борд по туризъм започнаха работа по създаването на проектозакон, който да гарантира контрол върху най-древната професия и държавата да събира пари от нея. Идеята обаче замря и в момента думата "проституция" присъства само в Наказателния кодекс, който я преследва като насилствено принуждаване към този вид дейност.