Министърът на финансите Петър Чобанов категорично отхвърли прогнозата за фалит на Здравната каса през септември. В Пазарджик той даде информация за приходите до момента.

Категорично няма да се сбъднат тези прогнози. Тази година приходите от здравни осигуровки вървят с много добри темпове, те нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове, тоест ще има преизпълнение на самите приходи от здравни осигуровки. И както видяхте миналата година това преизпълнение веднага отива отново в бюджета на Здравната каса. Така че мисля, че нещата ще бъдат нормализирани и там трябва още малко спокойствие, каза финансовият министър.

Чобанов заяви, че на този етап не се налага да търсим финансова помощ от международните институции. "Виждате само, че преди няколко дни на международните пазари реализирахме най успешната емисия в българската история. И щом международните пазари ни вярват, това означава, че ние сме стабилни фундаментално, тоест дългосрочно сме стабилни, имаме много добри показатели, имаме възможност сами да се справяме с трудностите, така че не бива да бързаме да се обръщаме към международните институции за финансова подкрепа. Мисля, че имаме възможностите и средствата сами да се справим", заяви Чобанов.

Министърът на финансите добави, че обстановката около банките вече е напълно спокойна и от днес е започнало масово връщане на вложителите.