Кенгурата са най-елегантните скачачи в природата, но походката им далеч не е грациозна. Когато търсят храна, тези обичайно царствени същества изглеждат тромави и непохватни, опитвайки се да балансират тежкото си тяло.

Но изследователи установиха, че този външен вид е заблуждаващ и че в действителност тромавите им движения са подпомагани от пети "крак", тяхната опашка, съобщава в. "Дейли мейл".

Учените от Колорадо, Сидни и Бърнаби в Канада открили, че опашката на кенгуруто осигурява толкова движеща сила, колкото предните и задните им крака. "Открихме, че когато кенгуруто се движи, то използва опашката си като крак", заяви доцент Макуъл Донелан от университета "Сеймън Фрейзър" в Бърнаби, Канада.

"Те използват опашката си, за да се подкрепят, да тласкат и да снабдяват с енергия движенията си. В действителност те извършват толкова механична дейност с опашката си, колкото ние с краката си", допълва изследователят. Той уточнява, че нито едно друго животно освен кенгуруто не използва опашката си като крак. "Техните опашки имат над 20 прешлена, които изпълняват ролята на долна част на крака, прасец и бедрени кости", обяснява доц. Данелан.

Освен това опашката на кенгуруто увеличава баланса, когато мъжките се сграбчват един друг за гърдите или раменете, след което отстъпват назад и се ритат взаимно в стомаха в опит да покажат доминация за целите на възпроизводството.