Председателят на ДПС Лютви Местан заяви в Брюксел, че партията се разграничава от тезата за затваряне на границите, поставяне на бетонни огради, мрежи, съобщиха от пресцентъра на партията.

Местан подчерта, че България трябва да изпълни задълженията си по Конвенцията за бежанците, но да бъде подкрепена да посрещне тези свои отговорности. Делегацията на ръководството на ДПС поиска от партньорите си в ЕП да задействат всички свои ресурси, за да може България да разчита на финансова помощ при разрастване на бежанския поток, тъй като бежанците са не само национален проблем, а и европейски.

В контекста на солидарността, ръководството на ДПС приветства идеята на председателя на ПГ на АЛДЕ Верхофщат и на председателя на АЛДЕ сър Греъм Уотсън за организиране на Европейска конференция с участие на страните, в които има голям брой бежанци.

В рамките на еднодневното си посещение в Брюксел, делегация на ръководството на ДПС, ръководена от председателя Лютви Местан, проведе срещи с председателя на ПГ на АЛДЕ Ги Верхофщат, с председателя на АЛДЕ сър Греъм Уотсън и със зам.- председателя на Европейската комисия Нели Крус.

От ДПС представиха позицията си по всички актуални въпроси на българската политика.

Относно чувствителната за Европа тема за мораториума за удължаване на забраната за продажба на земя на чужденци до 2020 година, Лютви Местан подчерта, че ПГ на ДПС е единствената, която не е подкрепила удължаването му и по този начин се е разграничила от популистката позиция на ГЕРБ и допълни още, че ГЕРБ не са издържали теста за европейска идентичност.

Пред европейските лидери Лютви Местан сподели позицията си, че правителството на Пламен Орешарски трябва да получи шанс да реализира своята програма. България има нужда от стабилизиране на политическите институции , за което ДПС ще има своя принос за реализиране на либералните приоритети - прозрачност, отчетност и предвидимост на политиката.

Делегацията на ДПС получи увереността на председателя на АЛДЕ, че Алиансът ще изведе като приоритет една по-отчетлива подкрепа на ДПС на предстоящите избори за Европейския парламент.

Амбициите на ръководството на ДПС - единствения либерално-представен субект в България, са минимум 3-ма представители в следващия Европейски парламент, като амбициите са и по-големи - за 4 евродепутата. Уотсън и Верхофщат увериха ръководството на ДПС, че ще подкрепят амбицията му за разширяване на представянето на партията в Брюксел. Те споделиха, че ще бъдат е в постоянен контакт с Централното ръководство на ДПС и ще сътрудничат при реализиране на комуникационните стратегии за евроизборите. Делегацията на ДПС получи висока оценка за последователната проевропейска политика.