Националният щаб на "Ранобудните студенти" излезе с декларация.

Участващите в окупацията на Ректората студенти продължават да настояват за оставка на правителството и разпускането на 42-то Народно събрание и призовават всички български граждани да застанат рамо до рамо с тях.

С настоящите си действия ние градим бъдещето, създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял момента да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор. Гарантираме, че след като се изпълнят исканията ни, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество, се казва още в декларацията на протестиращите студенти.

Пред всяко следващо Народно събрание студентите ще настояват за няколко неща : за отговорна държавна политика спрямо образователния модел, така че той да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители; за изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в подкрепа на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси; за създаване на адекватни, дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери в обществения живот и приемственост в прилагането им; за допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чийто действия се ръководят единствено от интересите на суверена; за прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдореалност; за съобразяване с нормите за морал и отговорност.

Ние сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза, обединени сме във възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители. Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство олицетворява всички недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народното събрание е изчерпано откъм легитимност, щом повече от 4 месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждания, заявяват младежите в своята декларация.