Барак Обама, който в момента управлява с втори труден мандат, оглави списък с най-лошите държавни глави на САЩ след Втората световна война.

Изследването на Института по обществено мнение към университета "Куинипиак" показва, че 33% от участниците в анкетата определят Обама като най-лошия президент през последните 70 години. 28 на сто смятат за по-лош лидер на страната неговия предшественик републиканеца Джордж Буш.

Проучването показва, че според 35% от американците най-добрият президент на САЩ от 1945 г. насам е бил Роналд Рейгън, който управляваше от 1981 до 1989 г. 18% избират Бил Клинтън, а 15 на сто Джон Кенеди.

За 69 години и 12 президенти в американската история Барак Обама се озовава заедно с Джордж Буш на челна позиция в списъка с най-лоши президенти", заяви Тим Малой от социологическият факултет на университета.

45 нас то от запитаните смятат, че Америка би била по-добре, ако на поста държавен глава беше застанал републиканецът Мит Ромни, който беше опонент на Обама по време на изборите през 2012 г., а 38% са на мнение, че ако президент беше Ромни, САЩ щяха да бъдат по-зле.

Проучването на "Куинипиак" потвърждава други скорошни проучвания, според които рейтингът на Обама е близо до исторически ниско ниво –около 40%. За това вина имат серия от политически спорове и противоречива външна политика, които опетниха репутацията на Обама. 54% от избирателите смятат, че администрацията на Обама не е компетентна в управлението на правителството. Само 40 на сто от американците одобряват политиката на Обама в областта на икономиката, а 37% подкрепят външната политика на кабинета.

Изследването е проведено в периода 20-24 юни сред 1446 регистрирани гласоподаватели.