Две големи изследвания - едното обединяващо данните за 52 държави, а другото от Скандинавия, потвърдиха ползата от умереното пиене на алкохол за сърцето, съобщи Ройтерс.

Засега не е ясно дали всички видове алкохол носят защита. И двата екипа настояват това да бъде изследвано допълнително. И двата труда също наблягат на вредата от алкохола при по-големи количества.

"Има солидни доказателства, че алкохолът, консумиран редовно в малки количества (до една напитка дневно за жените и две за мъжете), предпазва от сърдечносъдови заболявания, докато редовното пиене на четири-пет чашки дневно и епизодичното препиване са с обратен ефект", пишат д-р Щефан Кехл и Йохан Вилейт, невролози от медицинския университет в Инсбрук, Австрия.

Едното от изследванията разглежда ефекта на алкохола върху аневризма на абдоминалната аорта, а другото - върху инфарктите.

Второто е използвало данни от 52 държави с 12 000 случая на първи инфаркт и 15 500 подобни хора без инфаркт. В сравнение с пълното въздържание умереното пиене намалява средно с 13 процента риска от инсулт в почти всички райони с изключения на Южна Азия.

В другите държави защитният ефект изчезва при повече от четири питиета седмично. При шест или повече чашки за 24 часа рискът от инфаркт се увеличава с 40 процента, особено при хората над 65 години.

Изследването за аневризмата е обхванало 70 000 мъже и жени над 45 години. При тях 6 чашки алкохол седмично намаляват риска от аневризма на абдоминалната аорта с 20 процента.

Ползата се запазва до 10 чашки седмично, като най-голяма е тя от бирата и виното.