Полицията на Хонконг арестува 511 участници в демонстрация за демократизиране на изборния процес в региона, съобщи Асошиейтед прес.

Според организаторите в шествието са участвали 510 000 души, докато полицията обяви за 98 600 участници. Според полицията демонстрантите организирали седяща стачка и са арестувани за неразрешено събиране, което възпрепятствало работата на служителите на реда.

През 1848 г. Хонконг бе завладян от Великобритания и дълго време оставаше нейна колония. През 1997 г. Китай си върна региона, провъзгласявайки политиката на "Една държава – две системи". Съответно на Хонконг бе предоставена широка автономия. В него обаче има немалко хора, които са недоволни, че регионът е в състава на Китай.

Изследователи от Хонконгския университет оценяват броя на протестиращите от 154 000 до 172 000 души. Един от организаторите на шествието Джонсън Юнг предупреди, че ще има нови протести, ако Пекин не отговори на исканията на жителите на Хонконг за провеждането на преки всеобщи избори през 2017 година.