Надежда Толоконникова, една от двете млади жени от вбесилата Владимир Путин руска група Пуси Райът, които се намират в затвора, е на път да бъде преместена в трудов лагер в Сибир, след като получила смъртни заплахи в бившия си трудов лагер, съобщи съпругът й.

Новият лагер на Надежда Толоконникова (23 г.) "се намира в област Красноярск (Източен Сибир) в Нижни Ингач..., на 4400 км от Москва", съобщи Пьотр Верзилов в Туитър. Толоконникова "е запратена в края на Сибир. Това е наказание за отзвука от писмото й", публикувано през септември, в което казва, че е получавала смъртни заплахи и разкритикува условията си в лагера в Мордовия, близки до робството, заяви Верзилов.

Решението за преместването беше взето, след като тя продължи гладната си стачка, която започна в края на септември. Надежда, която в четвъртък трябва да стане на 24 години, "ще празнува рождения си ден в килия в изолатор някъде в област Красноярск", оплака се съпругът й. В събота той изрази тревогата си, че няма новини от Надежда след съобщението за преместването й преди две седмици.

Руският делегат по човешките права Владимир Лукин заяви, че тя е в добро здраве и била придружавана от лекар при преместването й в новия трудов лагер.