При съвместна операция на Митница - Видин, ДАНС  и ГД "Гранична полиция" - МВР, със съдействието на ОДМВР - Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура - Видин, е разкрит и пресечен опит за контрабанда на голямо количество културно-исторически ценности с общо тегло 70 кг. Артефактите са открити в лек автомобил с българска регистрация, който се е явил на изход от българска страна на ГКПП "Видин - Дунав мост".

Иззети са множество различни по вид и форма предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика, кост и други, с признаци от античността, римската епоха, Средновековието и Възраждането:- 23 915 монети, пръстени, гривни с отворени и затворени краища, обеци, мъниста, части от накити, верижки, игли за коса от кост, торкви, медальони, бронзова вотивна пръчица с фигура на птица и кръст, апликации и токи за колан и сандъци, печати, фибули с форма на животни, ключове, лули, плочки с латински надписи, фрагменти с формата на глави на животни, върхове на стрели, медицински инструменти, игли за шиене от мед и кост и др. 

При последвали процесуално-следствени действия на територията на област Бургас са открити и иззети още 13 354 монети с общо тегло 30 кг.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278а,  ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2 и чл. 278, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс. Задържани са двама български граждани за срок от 72 часа. На единия от тях Апелативен съд - София е наложил постоянна мярка „Задържане под стража".