Патрисия Рихтер създава първата си компания, когато е на 20 години. Тя е дизайнер и мечтае да създава „умни“ продукти, които развиват интелигентността и креативността на потребителите.

През 2010 г. Патрисия разработва концепция за игри, играчки, приложения за образование на деца по забавен начин – Groplay. Чрез сътрудничеството си с голяма екологична фондация в Швеция Groplay обучава чрез игри деца от 10 хил. училища в Швеция в биоземеделие, разделно събиране на отпадъци, рециклиране и др.
Елена Тимофеева е практикуващ психолог, на 28 г. През 2012 г. създава програмата „Момичета-бижу“ за деца в риск от домове за деца, лишени от родителска грижа в Москва. Участвайки в програмата, те стават по-уверени в себе си и се научават на занаят, чрез който могат да се издържат. Също така се научават как не само да имат собствени доходи, но и да ги спестяват. Така стават много по-подготвени за живота, който им предстои след навършване на пълнолетие и напускане на дома.
Бижутата, които децата правят, се продават и 50% от печалбата остава за децата, а с останалите 50% самата програма се самоиздържа и развива, така че повече деца да бъдат обучени.

Именно това е социалното предприемачество: Една идея, която развита и приложена помага на нуждаещите се, но същевременно е достатъчно добре управлявана, така че да генерира собствени проходи и да се самоиздържа.

Патрисия и Елена са социални предприемачи. Общото между тях е, че печелят в оспорвана надпревара, финансиране и консултантска подкрепа от международна фондация Reach for change, благодарение на която развиват проектите си.

От тази година фондацията вече работи и в България чрез инициативата Game changers/ ПРОМЯНАТА, която се осъществява в сътрудничество с Modern Times Group (MTG - собственик на Нова Броудкастинг Груп). Инициативата цели
да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи
да осъществят своите идеи на практика.

От 31 май, сайтът на Game changers е активен за кандидатстване за участие в ПРОМЯНАТА в България
Хората, които Reach for Change търси, са посветили или искат да посветят силите и уменията си в създаването на един по-добър свят за децата.
"Нормално образовани, практически подготвени, бизнес ориентирани, амбицирани да победят и да променят живота - своя и на другите. Хора, които знаят какво искат и са готови да го постигнат. Момчета и момичета, мъже и жени, които искат да водят след себе си другите и да проправят пътища, така както са го правили истинските български възрожденци. Новите социални предприемачи на България, които ще изкарват прехраната не само на себе си и на децата си, но и на всички, които повярват в идеите им и ги следват по пътя им", така Ани Салич, която е посланик на Промяната, описва хората, които се търсят и които ще получат подкрепа от инициативата.

На въпрос на Vesti.bg има ли проблем, свързан с децата в България, който да вълнува нея самата и да се надява Промяната да помогне да започне решаването му, Ани Салич каза:
"Нормалното образование и сигурното детско здравеопазване, които трябва да гарантират израстването на добри и конкурентни български младежи, които ще създават нормалната европейска България.

И за да не говоря с неразбираеми понятия, да кажа, че когато децата се отглеждат по нормалните човешки правила в едно грижовно семейство и отговорно общество, няма да имаме най-много малолетни родилки, булки на по 13, недоносени бебета, необразовани дванайсетокласници, които трудно четат, безработни млади хора, които не знаят какво да правят със себе си и са готови да се продадат за 5 лева или да убият старец за 5 лева.
Много ми се иска всичко това да остане в миналото, но знам, че за това ще са необходими години промяна. Ето  защо искам да я започнем сега веднага - с инициативата на фондация Reach for Change - Game changers или Промяната, в партньорство с Нова".
Повече за условията за кандидатстване по програмата, както и колко са кандидатите до момента ще научите от интервюто за Vesti.bg с Юрий Вълковски, мениджър на Game changers/ПРОМЯНАТА в България, което ще публикуваме следващата седмица.