Затворник параджия организира група докато е в отпуск и източи горивото за отопление на съкилийниците си. Криминалисти от три областни дирекции от Велико Търново, Русе, Ловеч и ГД "Национална полиция" неутрализираха и задържаха група извършила кражба на над половин тон газьол от трудово поправително общежитие в старата столица.

В събота, около 00.30 ч. в местността "Дервент", полицаи спрели два леки автомобила за проверка. първият автомобил Форд, управляван от 52-годишният М. Б. от русенското село Бъзън и пътуващите с него А. М. (24 г.) и Р. О. (36 г.) и двамата от русенското село Сваленик. Вторият автомобил е Фолксваген, управляван от 32-годишният О. М., също от с. Бъзън. Във фолксвагена полицаите открили 16 туби по 20 литра и 2 туби, по 10 литра, пълни с промишлен газьол. Автомобилите и тубите с гориво са иззети, а по случая в РУП – В. Търново е започнато досъдебно производство. Оказва се, че горивото е откраднато от метална цистерна под налягане, в котелно помещение на затворническо общежитие, във Велико Търново което е филиал към ловешкият затвор.

Кражбата е станала в нощта на 1 срещу 2 ноември. разследващите откриват в бетонен тунел на отводнителен канал за отпадъчните води на с. Малки чифлик, в близост до оградата на общежитието още 20 туби с по 11 литра, газьол. горивото били източвано с помощта на 25 метров гумен маркуч със спирателен кран прикрит със строителни отпадъци. Организатор на групата и М. Б. с прякор Сома. Той е криминално проявен и осъждан за кражби, убийство, присвояване и притежание на нароктични вещества. В момента изтърпява наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 години, за кражба, извършена при условията на опасен рецидив. До преди 20 дни е изтърпявал наказанието си в затворническото общежитие в старата столица, където е изпълнявал функциите на параджия, но в последствие е преместен в затвора в Ловеч.

На 1 ноември бил пуснат в домашен отпуск. След задържането му в събота отново е приведен в затвора в Ловеч. О. М.- Узито също е криминално проявен за шофиране в нетрезво състояние, осъждан е и в Германия за незаконно държане на големи количества цигари, без акцизен бандерол. Р. О. е криминално проявен и осъждан за изнасилване. А. М. не е известен на полицията. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. Тримата са привлечени в качеството на обвиняеми за извършената кражба, предстои М. Б. също да бъде привлечен като обвиняем за извършеното престъпление, при условията на опасен рецидив. На А. М., Р. О. и О. М. са им наложени мерки за неотклонение "подписки".