Пристигналите след 2000 г. във Великобритания имигранти имат сериозен принос към държавните финанси, сочат резултатите от изследване на Юнивърсити колидж Лондон /UCL/. Те по-скоро внасят средства, отколкото получават бонуси и се възползват от общинските жилища.

Вероятността имигрантите, пристигнали на Острова след 1999 г., да се възползват от социалната система на Великобритания или да получат кредити, е с 45% по-малка, отколкото тази при британските граждани. Също така вероятността тези пришълци да живеят в общински жилища е 3% по-ниска от тази при англичаните, твърдят авторите на проучването проф. Кристиян Дъстман и д-р Томазо Фратини от Центъра за проучване и анализи на миграцията към UCL.

Тези различия могат частично да бъдат обяснени с по-благоприятното при имигрантите съотношение възраст-пол. Но дори когато бъдат сравнени с местните жители по една и съща възраст, пол, образование, пак при имигрантите вероятността да получат общински жилища е с 21% по-ниска", казват учените.

Особено голям е приносът към кралската хазна на имигрантите от Европейската икономическа зона /ЕС плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн/ в десетилетието до 2011 г., които внасят като данъци с 34% повече, отколкото получават като ползи. Имигрантите, идващи от държави извън ЕИЗ, са внесли в бюджета едва 2% повече от придобивките, които са получили /това най-често се дължи на по-големия брой деца в техните семейства/. За същия период данните сочат, че британците на практика са внесли в хазната 11% по-малко пари от получените придобивки.

Проучването показва, че през 2011 г. 32% от имигрантите от страните от ЕИЗ и 43% от другите страни имат университетски дипломи – сред британците процентът сред пълнолетното население е едва 21 на сто.

На основата на тези данни твърденията за т. нар. социален туризъм или миграция по бедност не издържат.

Друго изследване на UCL, публикувано във вторник предупреждава, че намеренията на правителството да ограничат притока на имигранти в Обединеното кралство с десетки хиляди "няма да бъде нито полезно, нито е инструмент на политическата ефективност". Това проучване оспорва действията на кабинета за орязване на миграцията, свързана с търсене на работа, получаване на висше образование и събиране на членове на разделени семейства и ги определя като накърняващи репутацията на Великобритания като страна, в която е добре да живееш или да учиш.

Според преброяването от 2011 г. 13% от населението на Англия и Уелс са родени извън границите на Обединеното кралство.