Масов бейби бум, който е започнал преди 1500 години в Югозападна Америка и е завършил към 1300 година от Новата ера може да ни даде ценна информация за съвременното пренаселване на Земята, съобщава Voice of America.

Въз основа на изучаването на останките на хиляди коренни американци и техните инструменти, намерени в Четириъгълния регион (Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта), учените са начертали карта на начина, по който няколко различни общества – от ловците и събирачите до фермерите, са еволюирали.

По време на работата си учените са установили висока раждаемост, която превъзхожда и най-високия съвременен демографски ръст.

Някои от обществата са били силно развити. В средата на 1200 година населението в северната част на региона е достигнало 40 хиляди души. Но само в рамките на 30 години населението е изчезнало, създавайки мистерия.

Според учените причината за високата раждаемост е била царевицата. Около 400 година преди Христа тя е доставяла 80% от храната на местните хора. Именно тази култура е довела до бейби бум, който е продължил до 500 години след Христа.
400 години по-късно обаче ръстът на населението, макар и висок, е започнал да търпи колебания.

Голяма суша, която е настъпила през 1000-1280 година, е накарала фермерите да напуснат земите. В северната част на региона обаче раждаемостта е останала висока.

Все още остава загадка защо населението е изчезнало. Може би е имало твърде много гърла за хранене, докато климатът се е влошавал. Учените предполагат, че това е накарало хората да потърсят други земи, което е затруднило поддържането на социалното единство, нужно за защитата и изграждането на нови инфраструктури.