16 – годишният Иван Генчев, който намушка 12 пъти своя съученик Искрен в Пловдив, не е действал в състояние на афект, става ясно от съобщение от съдебната палата в града.

Иван е обвинен в това, че на 23 октомври в Пловдив, макар и непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, е направил опит умишлено да умъртвил Искрен И. като деянието е останало недовършено по независещи от волята му причини и е извършено с особена жестокост.

Съдът намери, че правилно първоинстанционният съд е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение.

Иван Г. е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 12 години. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прецени, че е налице изключителен случай, както и реална опасност да се укрие и извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.