Мощен трус се задава от Румъния. Предупреждението идва от почетния директор на Националния институт по геофизика на северната ни съседка проф. Георге Мармуряну.
Според него в най-близко време се очаква „дълбоко“ земетресение в сеизмичния район Вранча, съобщава „Телеграф“.“Много дълбок трус ще има там. Рискова зона е Североизточна Румъния и по-малко столицата Букурещ“, казва професорът. “Този извод произлиза от нашите анализи. Земетресението може да бъде от типа на това от 1940 г. със сила 7,7 по Рихтер, или като това през 1802 г. – от 7,9 по Рихтер“, казва още той.

Според Мармуряну най-рискови са окръзите Вранча, Бакъу, Галац, Тулча. Със сигурност сред засегнатите ще е и България, трусът от 7,4 по Рихтер през 1977 г. във Вранча например уби 100 души в Свищов и разруши града.

Директорът на Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев коментира, че действително районът е сеизмично огнище с много висока честота на повтаряемост. „Моето мнение обаче е, че земетресения с дълбочина около 100 километра, каквито стават на територията на Вранча, е много трудно да се прогнозират. Средно на 100 години се случват три силни земетресения там“, обяснява проф. Ботев.