Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Добрич предупреждават, че може да възникне бяс по животните.
Опасността идва след установени случаи на бяс по диви животни в Румъния - в близост до границата с България, с районите на Добрич и Силистра, съобщават от институцията.

Констатиран е и случай на бяс при две кученца, пристигнали от Силистра в Холандия, посочват от ОДБХ.

Със заповед на областния управител на Добрич вече е проведена областна епизоотична комисия за вземане на  профилактични мерки.

Всички бозайници и човекът са възприемчиви към беса, който е остра инфекциозна болест, предизвикана от вирус, припомнят от  областната дирекция. Заболялото животно има променливо настроение, халюцинации, обилно слюноотделяне, гласът му става хрипкав и дрезгав.

При развитие на болестта у кучето се наблюдава силен стремеж да избяга от вкъщи, нахвърля се и хапе всички срещнати животни и хора, описват част от клиничните признаци специалистите.

Собствениците на животни, ухапали хора или други животни, трябва незабавно да уведомят Областната дирекция по безопасност  на храните.

При съмнения за зараза от бяс животното трябва да бъде вързано и изолирано, посочват от ведомството.

След уведомлението дирекцията изпраща ветеринарен лекар, който да прегледа животното. Собственикът трябва да го наблюдава ежедневно в продължение на две седмици и при промяна в здравословното му състояние трябва да уведоми ветеринаря незабавно, предупреждават от ОДБХ.