Нищо не се е променило в парламента от началото до сега. От първия ден сме свидетели как докато някои депутати работеха, други бяха на почивка, едни излизат, отиват на плаж, други влизат. Призовавам народните представители, които имат отговорност към избирателите, да участват в приемането на важни закони, заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред bTV.

На въпрос на водещия дали тя и Борисов са се отсърдили, Манолова отговори, че парламентът не е детска градина, в която да си играем на "Сърдитко Петко".

Аз бих се извинила на Борисов, ако той се беше извинил за обидите към Пламен Орешарски. Сръдните в политиката са неуместни, след като си се ангажирал с обществена дейност. Ние трябва да се държим адекватно. Аз нямам проблем да отговоря на всеки неудобен въпрос, каза още Мая Манолова.

Попитана как може да вярва на човек, който не спазва обещанията си, Манолова отговори, че лидерът на БСП Сергей Станишев е взел отговорно решение.

"Тази хиперактивност той да бъде атакуван, вече започва да дразни. БСП е силна партия, тя е единствената демократична партия. Партията е готова да защити лидера си срещу непрекъснатите нападки. Понякога човек взема трудни решения, които са против собствения му интерес и имиджа му, но са важни. Позицията, която той заема в Европа, е от голямо значение за България. Предложението на нашето ръководство беше прието при президента и то помогна на банковата система. Позицията на ГЕРБ щеше да блокира банковата система. Ако беше прието това решение, много български фирми щяха да фалират. Те предлагаха банкова ваканция, идване на МВФ, теглене на кредит, смяна на финансовия министър. Когато важни въпроси за БСП се решават на тайни сбирки, се създава усещането за намеса на други политически партии и корпоративни интереси. Лидерският въпрос никога не се е решавал по този начин. Този въпрос ще бъде решен на легитимен форум", коментира Манолова.

В момента постът на лидер на партията не е вакантен, макар журналистите да не го забелязват, категорична бе тя и допълни, че тече сближаване между ГЕРБ и ДПС.

Има много проекти, по които двете партии гласуват заедно. Манолова отхвърли нападките, че с политиката си са помогнали на Борисов да се върне във властта. Тя заяви, че това, което са постигнали никога повече няма да позволи една партия да управлява страната. Манолова призна като грешка това, че БСП и ДПС не са подписали коалиционно споразумение. Тя обеща, че това повече няма да се случи.

"Положихме страшно много усилия. Аз вложих в този парламент цялото си сърце и душа. Антимонополното законодателство, социална политика, Изборния кодекс, което за жалост не беше оценено от хората. След време хората ще оценят какво направихме за тях", заяви Манолова.

На въпрос за изявленията на Антон Кутев, който бе обвинен, че тресе банковата система с мненията си, Манолова обясни, че той не е имал намерение да създава паника. Той не говори за проблем в банковата система и за конкретна банка. Той казва, че има банка и се опитва да предупреди хората, че ще има атака, посочи тя.