52 900 души ще работят в МВР според новия устройствен правилник на министерството, подготвен заради влезлия в сила нов закон.

За първи път в официален правителствен документ се записва числеността на МВР, посочва в мотивите си вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Министърът на вътрешните работи обаче ще може да надвишава тази численост за изпълнението на договори по охрана на стратегически обекти като АЕЦ “Козлодуй” и БНТ, за осигуряване на безопасността на кратковременни мероприятия като футболни мачове или пък за създаване на общинска полиция.

Досегашната главна дирекция “Национална полиция” се разделя на две нови главни дирекции - “Криминална полиция” и “Охранителна полиция”. Към охранителната ще има дирекция “Жандармерия”. Освен охраната на масови мероприятия и участие в акции жандармеристите поемат и сигурността на гарите, жп релсите и товарите по БДЖ. Досега тази дейност се изпълняваше от “Транспортна полиция”.

В охранителната полиция ще бъдат и всички дейности на КАТ като контрол върху автомобилите и движението.

В “Криминална полиция” ще има специални дирекции за разследване, за икономически престъпления и за противодействие на криминалната престъпност.

В МВР ще има още две главни дирекции - “Гранична полиция” и “Пожарна безопасност и защита на населението”, които съществуват и в момента.

На пряко разпореждане на министъра остава Специализираният отряд за борба с тероризма.

Утре в парламента ГЕРБ ще внесе искане влизането в сила на новия закон за МВР да бъде спряно до 1 януари 2015 г.