Какво ще се случи, ако се стопи целият лед на Земята? На този въпрос отговаря National Geographic.

На Земята има повече от 5 млн. кубически мили лед и според някои учени ще са необходими повече от 5000 години, за да може да се стопи изцяло. Ако продължим да увеличаваме количествата на въглерода в атмосферата, ние най-вероятно ще създадем планета без лед, със средна температура от около 26,7°C, вместо настоящата от 14,4°C.

Ако се разтопи ледът, нивото на водата ще се увеличи с над 216 фута (около 65 м). Това би означавало, че Лондон и Венеция ще останат в историята. След хиляди години, ако този сценарий се изпълни, Холандия отдавна вече ще е част от морето, както и по-голямата част от Дания.

В същото време Средиземно море ще се е увеличило неимоверно и ще е погълнало Черно и Каспийско морета.

Цялото Атлантическо крайбрежие на Северна Америка ще изчезне, в това число Флорида и Мексиканския залив. Хълмовете на Сан Франциско ще станат сбор от острови, а Централната равнина ще стане огромен залив. Редица градове, в това число и Сан Диего, ще изчезнат от картата.

В Южна Америка ще изчезнат Буенос Айрес. Ще оцелеят планинските вериги по Карибския бряг и в Централна Америка.

Ще бъдат наводнени земи, обитавани в момента от 600 млн. китайци. Такава съдба очаква още Бангладеш и по-голямата част от бреговете на Индия, а планините в Камбоджа ще се превърнат в острови.

В Австралия ще се образува море. Ще изчезне голяма част от крайбрежието, където в момента живеят повечето австралийци.

В сравнение с другите континенти бреговете на Африка ще останат по-малко засегнати, но Кайро и Александрия ще бъдат погълнати от Средиземно море. Увеличаването на температурите обаче ще направят по-голямата част от континента необитаема.

В източната част на Антарктика ледът е толкова дебел, че там се съдържат 4/5 от целия лед на Земята и може да изглежда, че е невъзможно да се разтопи. Особено имайки предвид, че е оцелял предишни периоди на затопляне. Напоследък изглежда ледът започва да изтънява заради глобалното затопляне. По-топлата атмосфера задържа повече водни пари, които падат под формата на сняг над Източна Антарктика. Но дори този гигант не би издържал при затопляне на климата.
Подобно на леда на Гренландия, този на Западна Антарктика е бил много по-тънък по време на предишни затопляния. Затоплящият се океан топи ледените блокове отдолу. От 1992 г. насам се губят по 65 милиона метрични тона лед годишно.