От проекта "Южен поток" ще спечелят "Газпром" и Русия. От цитираната сума 3,5 млрд. евро за българската част на газопровода, не повече от 10% ще бъдат усвоени от български компании или граждани.
Това каза пред БНР министърът на икономиката и енергетика при управлението на ГЕРБ Трайчо Трайков. "Проблемът е по-голям от това. За мен в момента ни се поднася едно хапче отрова с цветна захарна обвивка отгоре. Захарната обвивка е атрактивните лихвени проценти на договорения заем и договорената клауза за компенсацията за това, че 90 км отсечка от румънската граница до Провадия ще стане излишна.
Само че, за да си направим изводи, трябва да видим документите. Отровната част е, че продължава да се прокарва идеята за тази абсурдно висока цена за строителството. Цената е много висока и в сравнение с това, за което се говореше преди, и в сравнение с подобни газопроводи в Европа и предстоящи да бъдат построени. Продължава се подготовката, че това ще бъде реалната цена. При тази цена нямам как да се изплати проектът.  Вторият проблем е, че кредитът от 620 млн. евро ще се вземе от БЕХ, а не от проектната компания, както мислехме досега. Така, независимо дали има дивиденти от проектната кампания, БЕХ ще трябва да изплаща своя кредит", обясни Трайков.
"Южен поток" и "Белене" не са от полза за България, ако не можем да изкараме пари от тях. За "Белене" се оказа, че не можем да изкараме, а даже ще загубим, затова проектът беше прекратен. При "Южен поток" със страшна сила вървим към сценария "Белене", поне докато не стане ясно точно какво е договорено или подписано. Ако с "Южен поток" се стигне до подобно неблагоприятно развитие, това изцяло вкарва България в чужди сценарии, което ще доведе до увеличаване на нашата зависимост", каза още икономистът.
Енергийният министър в правителството на Тройната коалиция Румен Овчаров коментира: "Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно, за да направи проекта "Южен поток" неизгоден за България или поне да бъде трудно обяснима изгодата на страната ни от този проект. Абсолютно необоснована цена на проекта, която от 1,5 млрд., стана 3,5 млрд.
Вторият въпрос е принципът "Използвай или плащай" - нещо, което в досега съществуващите транзитни договори на България е включено по следния начин – Русия плаща на България за капацитета на газопроводите 90% от капацитета, независимо от това колко и дали транзитира. Само 10% зависят от количеството. Тук разбирам, че тази клауза не е договорена. Третият въпрос, който трябва да бъде изчистен от наследството на ГЕРБ, е въпросът за транзитната такса.
Ако използваме сегашната транзитна такса, която от 2006-а година се актуализира всяка година с инфлацията, то годишният проход на България от целия проект би трябвало да бъде около 600 млн. долара. Как при такъв приход ще изплащаме 22 години инвестицията, за мен е трудно обяснимо. Очевидно предстоят тежки разговори, но нека не приемаме това, което е станало, че е финалната точка".