МВР ще изпрати 1400 полицаи по българско-турската граница и ще въведе диференциран подход при настаняването на чужденците, преминали границата.

Това са част от седемте мерки, включени в антикризисния план за справяне с бежанската вълна, която вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев представи днес в Министерския съвет.

"Ще делим идващите хора на три групи. Първите са такива, за които Агенцията по бежанците трябва да се произнесе бързо и те видимо нямат основание на търсят статут на бежанци у нас. Втората група ще са хора, за които видимо по критерии става въпрос за хуманитарен проблем – майки с деца. За тях ще има ускорена процедура. Третата група, за които няма достатъчно данни, ще бъдат настанявани в места за настаняване от закрит тип. Докато не се произнесе Държавната агенция за бежанците, ще бъде ограничено движението им", заяви вътрешният министър Йовчев, цитиран от агенция "Фокус".

Антикризисният план трябва да даде резултати до шест месеца, като първата цел е намаляване на броя на нелегалните имигранти, а втората -  гарантиране сигурността на българските граждани. Мерките предвиждат да се ограничи броят на нелегалните имигранти над три пъти. За целта МВР ще изпрати още 1400 души на границата.

"На официалните ГКПП не се явяват лица, които искат статут на бежанец и търсят закрила. Ако го искат, те трябва да го направят в Турция. Проблемът идва от нелегалните имигранти, които пресичат границата. За да успеем да намалим този поток, който минава, изграждаме това временно съоръжение в участъка, в който релефът не позволява наблюдение", заяви още вътрешният министър по повод на съоръжението, което се изгражда при границата. То трябва да е готово през февруари.

Според Йовчев не във всички случаи тези хора ще бъдат успешно възпрепятствани. В част от случаите от турска страна не са в състояние да реагират. Това няма да даде стопроцентово спиране", каза той и даде за пример границата между САЩ и Мексико.

Предвижда се организиране и провеждане на разяснителна кампания сред лицата, които желаят да получат статут. "Настояваме за изграждане на единна общоевропейска политика за бежанците и изготвяне на стратегия за интеграция на бежанците. Ще се търсят възможности за подкрепа с международни неправителствени организации, работещи с бедствени хора. Такива разговори са провеждани с представители от САЩ", каза министър Цветлин Йовчев.

Няма покачване на престъпленията, извършени от сирийци

Йовчев изнесе последните данни за намиращите се в България чужденци - те са 8763, като много от тях са потърсили статут на бежанец. В местата за настаняване към момента са настанени 5199 лица, а на външни адреси имаме още 3 564. В арестите на Главна дирекция "Гранична полиция" имаме 692 лица към момента.

"Нямаме съществено покачване на престъпленията, предизвикани от бежанци. При хората с такъв статут и сирийците няма такива регистрирани. Имаме проблем с хора, които идват от Северна Африка", заяви министърът.

"Тази ситуация, която е в Турция, не подпомага само тези, които са нелегални имигранти от Сирия. Проблемът там е много сериозен – може би има над 600 000 лица, които търсят закрила. Разбираемо, турските власти не са в състояние да отделят ресурс за контрол. Това позволява освен сирийци, и граждани от други страни да се възползват от ситуацията и да се опитат да дойдат на наша територия. Ще продължим да предприемаме много сериозни мерки", заяви Цветлин Йовчев.
Проектът за план ще бъде приет на заседание на Министерски съвет.