Правителството е на път да даде сградата на резиденцията на българското посолство в Берлин на църквата. Целта е там да се настани седалището на Западноевропейската митрополия на Българската православна църква.

Митрополит Антоний иска да ползва сградата временно за 10-20 години. Имотът в момента не се ползва от посланик Ради Найденов. Дипломати обаче се опасяват, че Църквата няма ресурс да плаща високите данъци и режийни разходи, които ще възникнат с промяната на дипломатическия статут на имота, пише вестник "Труд".

Прехвърлянето на собствеността или даването на сградата за ползване на църквата досега бе спирано от Министерството на външните работи. Причината е, че все още не е изчистен стар проблем със собствеността на земята под резиденцията и посолството. България трябваше да доплати на Германия 3,8 млн. евро за размяна на земята под имотите на федералната република в София срещу земята под два имота в Берлин. Срещу тази сума България ще получи парцел от 7435 кв. м в центъра на Берлин, където е построен посолски комплекс и още почти 4 дка в скъпия район "Панков", където е резиденцията. Германия ще вземе 11,5 дка в кв. "Изток" в София, където е посолският комплекс на бившата ГДР. Две споразумения от 1997 и 2005 г. се провалиха заради реституирани от частници и продадени от държавата имоти в София, обещани на Берлин. Парите трябваше да се осигурят от приходите на МВнР от продажба на дипломатически имоти в чужбина. Бюджетът на министерството обаче е на минус още от началото на миналата година. Сделката би трябвало да е влязла в сила отдавна, тъй като президентският указ за междуправителствената спогодба е издаден още на 26 ноември 2013 г. Решение за отпускането на парите бе взето и от служебния кабинет на Марин Райков, припомня "Труд".

Друга причина за забавяне на даването на имота на църквата е, че във Външно планират реконструкция на сградата на посолството и комплекса. Инсталациите и самите сгради са в лошо състояние и санирането им по германските стандарти щяло да излезе доста по-скъпо от това да бъдат съборени и построени наново.

Според източници на изданието Западноевропейският митрополит Антоний е получил обещание от най-високо ниво, че правителството ще даде имота на Църквата до края на мандата си.

Митрополит Антоний е едва на 36 години и бе епископ в Пловдивска епархия, преди да бъде избран за митрополит преди по-малко от година. Тогава владиката е поръчал и специални бутилки ракия с монограма си, които да раздава като подаръци.