Френската прокуратура повдигна официално обвинение за корупция на френския президент Никола Саркози.

Саркози, който управлява страната в периода 2007-2012 г., е обвинен за даване на подкуп, използване на служебното положение за лични цели и в скриване на факти за нарушения и търговска тайна.

Бившият държавен глава беше задържан вчера сутринта и бе откаран за разпит в паржкото предградие Нантер, където бе разпитан, а по-късно през нощта бе откаран в Париж за разговори със съдия следовател.

Максималната присъда за търговия с влияние във Франция е три години затвор и 375 хиляди евро глоба.

Саркози трябва да дава обяснения във връзка с аферата "Бетанкур" за незаконно финансиране на предизборна кампания.

Според обвиненията 90-годишната милиардерка Лилиан Бетанкур, определена от сп. "Форбс" като най-богатата жена в света, е дарявала пликове с пари в брой за предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г.

Бившата й счетоводителка разказа пред полицията през 2010 г., че е била инструктирана от финансовия мениджър на Бетанкур да изтегли 150 000 евро в брой. Саркози, който по онова време бе вътрешен министър, отрича обвиненията.

Новите подозрения се появиха в хода на друго разследване - за финансиране на кандидат-президентската му кампания през 2007-а от режима на Муамар Кадафи.

Саркози отрича обвиненията за търговия с влияние. Според него това е заговор на неговите опоненти, който цели да срине амбициите му да се върне начело на страната през 2017-а.

В понеделник и адвокатът на Саркози беше арестуван заради корупция. Тиери Ерцог беше поставен в предварителен арест, за да бъде разпитан.