Забравената през последните няколко години в Хасковско Кримска хеморагична треска отново се е появила, като към момента има трима заразени, съобщават от хасковското инфекциозно отделение. Възрастните хора са били спешно транспортирани до Пловдив, в чийто клиники има необходимите запаси от животоспасяващи лекарства.
Кримската треска се доказва само лабораторно, но до появата на красноречивите кожни кръвоизливи, човекът трябва спешно да се лекува. Иначе краят често е фатален. Смъртността при хората достига до 30% от заразените, съобщава haskovo.net.

За настъплението на кримската хеморагична треска съобщават и инфекционисти от Южна България. На скорошен семинар на специалистите бяха бяха изнесени данни за разболели се в Кърджалийско и Смолянско, а отскоро такива случаи има и в нашия регион. В момента те се водят още съмнителни, понеже вторите проби на лабораторния анализ не са готови, съобщи за Haskovo.net д-р Гоговски от РЗИ-Хасково. Връщането на треската след години на затишие пък се обяснява с цикличността на инфекциозните заболявания, смята хасковския инфекционист д-р Васко Донев.

За щастие на хасковлии, чийто район се смята за епидемичен за Кримската треска, това заболяване е най-рядко срещаното в България в сравнение с останалите кърлежово-преносими болести като Марсилска треска, лаймска болест и Ку-треска. За сметка на това последствията са жестоки - в хеморагичната /кръвоизливната/ фаза, която се появява на 3-6-ия ден от заболяването, се наблюдава повръщане и изхождане на кръв, кръвотечение от носа и гениталиите, последвано от белодробни, сърдечни и чернодробни проблеми, а по-рядко и мозъчни - парези и гърчове. Най-тежкото усложнение е сепсис или общо отравяне на кръвта.

Като цяло обаче случаите на разболели се от кърлежово-преносими болести през този сезон е същото като през миналия, свидетелстват лекарите.

Сравнението е повече от интересно, защото според сигнали на граждани тази година ухапаните от акари са скочили драстично. Броят на пациентите, които са минали през болницата се измерва със стотици, а броят на разболените - с десетки. Едно от обясненията на експертите, споделяно между другото и от самите хора, е в обилните дъждове, които отмили препаратите срещу кърлежи и довели до избуяване на тревите. Съпоставката с данните от РЗИ и Инфекциозно отделение обаче показва, че сухият и все още напръскан юни 2013-та година се е отчел с 11 болни от кърлежи, а през отмитият месец на 2014-та година случаите са с 1 повече - 12.
Доколкото болните са пропорционални на ухапаните излиза, че с препарат или без, броят на пострадалите от опасните гадинки е един и същ.