Новините, че Фейсбук манипулирал новинарските си потоци, за да анализира въздействието върху изразяването на емоции от потребителите разгневи мнозина, които смятат, че трябвало да им бъде съобщено, че са били част от психологически експеримент.

Изследването на над 689 000 Фейсбук потребители, проведено в рамките на една седмица през 2012 г., установило, че хората, които са изложени на по-малко позитивни истории в новинарския поток, е по-вероятно да пишат негативни постове и обратното. Хората бяха разтревожени от разкритието, че социалната мрежа с над един милиард потребители е опитвала да манипулира чувствата им и то след години на конфликти във връзка с неприкосновеността на личния живот.

Но изглежда, че възмущението до голяма степен е продиктувано от незнание на степента, в която Фейсбук манипулира новинарския поток всеки ден. Някои смятат, че това, което виждат, когато влязат в социалната мрежа, е хронологичен списък на постовете на техните приятели, а не поток, създаден по алгоритъм, целящ да накара потребителите да останат по-дълго в сайта, да се връщат по-често и да отделят повече време на рекламодатели.

Фейсбук твърди, че потребителите ще бъдат отблъснати, ако им се налага да се ровят в хиляди постове, за да се доберат до тези, които ги интересуват. Така че макар не всеки ден да цели да манипулира чувствата, както направи с изследването от 2012 г., социалната мрежа тества хората през цялото време, разделя базата от потребители на групи, за да измерва реакциите им на това, което виждат.

Британският вестник "Файненшъл таймс" дава няколко примера:

- Ако искате да коментирате или харесате нещо, много вероятно е да видите подобни постове отново било то от същия приятел или същия вид публикация – снимка, видео, линк и т. н.

- Социалната мрежа продава способността си да персонализира новинарския поток на рекламодатели, много от които обожават капацитета й да таргетира аудиторията. Почти всичко, което споделяте с Фейсбук мрежата може да сподели с рекламодателите. Те от своя страна могат да качват свои собствени бази данни за потребителите, за да ви намерят в социалната мрежа и да публикуват реклами в новинарския поток и да ги показват на хора, за които смятат, че приличат на вас.

- Ако ваши приятели се оженят, имат дете или нова работа, малко вероятно е да пропуснете това във Фейсбук, защото социалната мрежа приоретизира тези новини и дори ако не сте влизали в сайта от известно време, ще ги видите, когато го направите.

- Потребителите могат да отбелязват емоциите си, като пишат, че "се чувстват тъжни" или "се чувстват развълнувани". Ако вашите приятели ви съчувстват и винаги коментират, когато се чувствате тъжен, те ще видят вашите публикации по-често – ще виждат повече тъжни постове. Ако винаги коментирате някой, който е отбелязал каква храна яде, ще виждате това по-често. Това е еднократен експеримент, алгоритъмът работи така всеки ден.

- Знаехте ли, че Фейсбук има игри? Ако никога не сте играли игри в социалната мрежа, няма да виждате резултатите на приятелите си, но ако обичате да си почивате с Words with Friends или Farmville, ще ги виждате.

- Фейсбук показва различни публикации в зависимост от това какъв телефон използвате, важна характеристика за хора в развиващите се страни, където смартфоните не са толкова разпространени. Поради това те ще виждат по-малко снимки. Освен това рекламодателите могат да набелязват собственици на iPhone или на Samsung.

Потребителите могат да крият публикации или да променят настройките на новинарския поток, но мнозина не го правят, може би защото, както показа изливането на гнева тази седмица, те просто не осъзнават колко добре управляван е той.