Лидерите на германската, френската, руската и украинската дипломация ще се срещнат в Берлин в сряда за разговори за кризата в Украйна, научи АФП във вторник от френски дипломатически източник.

Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс, Сергей Лавров и Павло Климкин ще се срещнат в следобедните часове за разговори за кризата. Киев възобнови военните операции срещу проруските сепаратисти в източната част. Москва обвинява Киев, че торпилира мирния процес.

Прекратяването на огъня, което украинските власти отказаха да продължат, възобновяването на преговорите между Киев и бунтовниците, както и ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа )ОССЕ) ще бъде в центъра дискусиите, според дипломатически източници.

В Москва изявление на Министерството на външните работи посочи, че Сергей Лавров е подкрепил предложението на Щайнмайер "да се проведе в Берлин на 2 юли среща между министрите на външните работи на Русия, Германия, Франция и Украйна в съответствие с разговорите , които се провеждат от 30 юни между лидерите на четирите държави".

Четиримата високопоставени служители ще се срещнат в ранния следобед и ще дадат пресконференция в 17:00 UTC , преди неформалната вечеря, според дипломатически източник.

Киев възобнови във вторник военната си операция срещу бунтовниците в източната част на страната и предизвика острата реакция на президента на РФ Владимир Путин, който вижда в украинския случай желанието на Запада да настъпи към Русия.

Украинският президент Порошенко отсега нататък "се нагърбва с отговорността" за "продължаването на военните операции в източната част на страната", заяви Владимир Путин, докато Сергей Лавров обвини Киев че "торпилира" на мирния процес.

Неподновяването на примирието, и възобновяването на военната операция, обявено от президента Порошенко в телевизионно обръщение към нацията, подписа неуспешните усилия на Москва и европейците, представлявани от Берлин и Париж, които полагаха усилия, за да го удължат. /АФП /На снимката: Улица в Донецк на 1 юли.