Стефан Данаилов бил единствената консенсусна фигура в БСП, която можела да оглави левицата, да я спаси от разпад и да я консолидира преди изборите на 5 октомври.

Идеята на членове на дискусионния клуб "Георги Кирков" била да предложат на Ламбо поне за шест месеца да застане начело на БСП. Дотогава спокойно щели да се номинират претенденти за лидери на столетницата, които да минат през гласуване от местните структури. Пред "Преса" Данаилов коментира, че не би приел подобно бреме точно в този труден за него момент.

Друга идея на т. нар. вътрешна опозиция била да предложат временно ръководство от трима или петима активисти, които да покажат на червените избиратели, че нещо в партията се променя.

Днес членове на клуб "Георги Кирков" излязоха с обръщение към партийните членове. Те призовават Сергей Станишев и цялото национално ръководство на левицата да бъдат сменени. "Станишев има важна роля и задачи, които ще изпълнява в Брюксел. Промяната в партията обаче не може да бъде извършена под негово ръководство", пише в обръщението. Под него са имената на бившия енергиен министър Румен Овчаров, депутатите Жельо Бойчев, Жара Пенева, Петър Мутафчиев и Кирил Добрев, както и на няколко общински председатели.

Попитан дали е склонен да се съгласи с това предложение, Сергей Станишев отговори раздразнено: "Казал съм ясно - вижданията си за подготовката на кампанията, действията на БСП ще представя пред Националния съвет."

Отложеният от понеделник пленум е насрочен за събота. Дневният ред на заседанието ще бъде същият - анализ на ситуацията, оценка на правителството и организационни въпроси. В БСП вече правят облози дали Станишев ще продължи да настоява да запази поста, или ще се опита да изпревари събитията, като сам предложи временен председател на БСП. Най-вероятно било да направи избор между Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Кристиан Вигенин. Позитанската интрига завъртя и имената на Кирил Добрев и Жельо Бойчев, но и двамата отрекоха да са в подобна игра.