Жените, които пият повече от три захарни напитки на седмица, са изложени на повишен риск от рак на гърдата, установиха канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Изследователите откриха, че колкото повече захарни напитки консумирали жените в изследването им, толкова по-голяма била плътността на гърдите им, рисков фактор за рак. Плътните гърди имат по-малко мастни тъкани и повече жлезна тъкан.

Жените с плътни гърди са изложени на по-висок риск от рак, защото имат повече клетки, които могат да станат ракови. Тяхното заболяване също така е по-вероятно да не бъде открито навреме, защото зоните с анормални тъкани се забелязват по-трудно при мамографско изследване.

За целите на изследването си сред 1555 жени, половината от които били в предменструална фаза, а другата половина – в постменструална, участничките трябвало да попълнят въпросници за това колко често пият подсладени със захар плодови сокове и газирани напитки. След това плътността на гърдите им била изследвана чрез мамографско изследване. "От всички жени тези, които приемаха захарни напитки повече от три пъти на седмица, имаха средна плътност на гърдите от 29,6%, а тези, които не пиеха този вид напитки, бяха с плътност от 26,2%", заяви ръководителката на изследването д-р Каролин Диорио от университета Лавал в Квебек.

"Повишение с около 3% на плътността на гърдите не е пренебрежимо от гледна точка на рака на гърдата", допълни тя. Смята се, че захарта може да увеличи растежа на клетките и следователно плътността на гърдите.