В обръщение активисти на БСП настояват за свикване на конгрес на партията, на който да бъде избрано ново ръководство на партията. Вчера около 50 членове на левицата, сред които и представителите на Националния съвет на БСП се събраха на среща в столичния дом-музей „Димитър Благоев", където са обсъдили състоянието на партията.

„Настояваме за конгрес, на който да изберем нов лидер, с когото да отидем на Бузлуджа", коментира в интервю за Дарик Светлана Шаренкова - член на Националния съвет на БСП.

Ако на предстоящия в края на седмицата пленум не бъде насрочено заседание на конгреса, ще започнем подписка за свикването на конгреса на 26 юли, допълни Шаренкова.

По думите й „Позитано" живее в свой собствен свят, ръководството е изолирано от собствената му партия и е нужна промяна и единение на левите сили:

„Колегите са ни оприличили за превратаджии, разколници. Мисля, че това е грешна оценка. Първо, сбирката не беше тайна - много публично място и символично за нашата партия - къщата-музей „Димитър Благоев". Събраха се хора от много поколения, бяха 40-50 човека. Не сме и мислили, че това ще се превърне в някаква интрига за медиите", коментира Шаренкова.

Тя добави, че са подготвили обръщение към членовете и симпатизантите на БСП: „Ако Националният съвет все пак не превъзмогне тези зависимости, за които ние говорим, които мислим, че съществуват, не реши да се проведе заседанието на 48-ия конгрес, ние се обръщаме към всички членове на партията - да съберем подписка, така че на 26 юли да съберем конгреса. Това е едно от най-демократичните неща. Искаме събирането на висшия форум на партията. Ние не правим нищо заговорническо. Ще изложим становището си, че председателят трябва да бъде сменен. Преди избори не се сменя председателят и подобен тип реплики вече отдавна са изпразнени от съдържание, тъй като партията губи 11-и национални избори".

По думите й в момента партията трябва да започне отгоре надолу: „Категорично не искаме да предпоставяме кой трябва да бъде, какъв трябва да бъде лидерът ни. Ние искаме честно състезание и сме убедени, че в партията има много хора от всички поколения, които биха могли да оглавят нашата партия. Партията се превърна през годините в лидерска партия, в апаратна партия. Бихме искали да отидем на Бузлуджа с нов председател, с нова енергия, с нови идеи".

Във връзка с предстоящата визита в страната на руския външен министър Сергей Лавров Светлана Шаренкова, която е председател на Форум „България-Русия", коментира, че това посещение е много важен знак за страната ни.

Лавров идва у нас на 7 юли по повод 135 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. Програмата все още се уточнява, но Шаренкова съобщи, че в рамките на визитата ще бъде валидирана съвместна българо-руска марка, посветена на юбилея, ще бъде представен и албум с нови документи и снимки от архивите на двете държави. Представяне ще има и на книгата на Сергей Лавров „Между миналото и бъдещето - руската дипломация в променящия се свят".