Папа Франциск иска действия срещу модерните форми на робство, включително принудителен труд и проституция, съобщи Ватиканът след среща на експерти, събрани от главата на Римокатолическата църква за обсъждане на проблема.

Десетки представители на академичната общност, лекари и духовници пристигнаха във Ватикана, за да обсъдят близки на сърцето на папата теми, включително борбата с трафика на органи и трафика на хора.

"Някои експерти смятат, че трафикът на хора ще измести наркотрафика и трафика на оръжия до десет години и той ще се превърне в най-доходоносната криминална дейност в света", заяви Марсело Санчес Сорондо, канцлер на Папската академия на науките.

Той допълни, че папата е силно ангажиран с този проблем, който познава добре от годините си в Латинска Америка и дори поканил двама експерти по трафика на хора, които познавал от Буенос Айрес. Нови срещи са планирани през 2014 и 2015 г.

Участниците заявиха, че една от най-лошите и тревожни форми на робство в Латинска Америка е употребата на деца и юноши от наркотрафикантите. Хосе Мария Симон Кастелви, ръководител на Международната федерация на католическите медицински асоциации, също подчерта значението на "нулевата толерантност" срещу проституцията, като заяви, че тя е свързана с наркотиците, мафиотското насилие и данъчните измами.