Криминалният контингент се активира миналата седмица, когато хората започнаха да се редят на опашки, за да си теглят парите от банките, смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

За криминалните лица, за които стана ясно, че са стояли на опашките пред банките миналата седмица интерпретацията беше, че това е организирано, за да се всява паника. Но за мен по-реалистично е, че в момента, в който става ясно, че хората си теглят парите, те са стояли на опашката, за да гледат кой колко тегли и да си търсят жертви, коментира той по БНР.

Според него от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка са изтеглени между 1,6 и 2 милиарда лева, около 300 милиона от тях са останали в населението, а това е голям риск и силно привлича криминалния контингент.

Той разказа за случай, при който жена е била ограбена, след като е изтеглила голяма сума пари от офис на банка в един от търговските центрове през миналата седмица.

В четвъртък вечерта е станало и е било видно за цялата опашка пред банката как обират жената, а парите не са били малка сума, уточни той.

Тихомир Безлов препоръча МВР да започне да дава информация за подобни инциденти, защото така, коментирайки рисковете, хората ще станат по-предпазливи и ще се намалят щетите за тях.

Според него мерките, предприети за справяне с банковата криза, са били разумни и навременни. Той обаче не е съгласен с това банките да бъдат поставени под инкубатор, т.е никой да не говори за техните проблеми.

Както Dnes.bg писа БНБ поиска поправки в Наказателния  кодекс, с които да се предвиди затвор от 2 до 5 години за всяване на паника за финансови институции, след като в края на миналата седмица имаше атаки срещу ПИБ.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак.

По-рано днес депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че промените в НК могат да бъдат приети най-рано до две седмици. Юристите трябва да прецизират текстовете, допълни председателят на бюджетната комисия.

Според него обаче само с наказателни мерки паниката не може да бъде овладяна. Необходим е комплекс от мерки, за да бъдат спрени атаките срещу банковата система и това също е било обсъдено на консултациите при президента.

„Ситуацията беше овладяна и вече сме в друг режим на банките”, смята Цонев. Той поясни личното си убеждение, че когато трябва да се действа по отношение на финансовата система, трябва да се мълчи.

Цонев заяви, че липсата на превенция е допуснала атаките, но сега, включително и заради промените в НК, би трябвало ситуацията да е по-спокойна.

Такива мерки имало и в законодателството на САЩ, и в Европа, посочи той.