Войникът, позирал за статуята на съветския войник, наречен по-късно Альоша, почина в Алтай на 92 години, съобщи ИТАР-ТАСС. Той е живял в родното си село Налобиха в семейството на дъщеря си.

Алексей Скурлатов умира само дни, преди паметникът Альоша да навърши 56 години. Открит официално на 5 ноември 1957 година, паметникът е висок 15 метра, а самата фигура, за която е позирал войникът е 10.50 метра. Макар и открит официално през 1957-ма, паметникът е готов три години по-рано. Той е дело на архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Ситуиран е на Бунарджика, най-високото от седемте тепета на Пловдив в близост до паметника на руските освободители от Руско- турската война.

Всъщност Алексей Скурлатов не е позирал на живо за фигурата на съветския войник, за целта е направена негова снимка и по нея скулпторите по-късно са работили. През 1944 година той е участвал във възстановяване на телефонната линия София-Пловдив.

Преди 1989 година паметникът беше възпяван в песни и стихотворения. След това имаше опити да бъде премахнат, преобразен, а напоследък се превърна в място за политически акции с алпинистки характер, припомня кореспондентът на БГНЕС от Пловдив. През месец септември някой закачи на раменете на гранитния войник огромно червено наметало, а вчера там висна транспарант с призив срещу кмета на Пловдив.