Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Розалина Брайкова, която е и секретар на Областната епизоотична комисия на проведеното заседание на комисията алармира за възможна поява на бяс по животните в областта.

Тревожният сигнал и заседанието на комисията са във връзка с обсъждане на констатирани случаи на бяс по животните на територията на Румъния и по границата с България, както и на установения случай на бяс при две кученца в Холандия, пристигнали от Силистра.

Д-р Брайкова уведоми комисията, че до момента заболяването бяс е засегнало само дивите животни в Румъния. В България от 2009 г. се провежда орална ваксинация на дивите животни и към настоящия момент започва новия сезон за споменатите мероприятия, като стартът на кампанията е в Северозападна България. За гореописаната ваксинация са предвидени 80 000 примамки по въздух и около 10 000 примамки по земя.

Д-р Борислав Каменов сподели, че от началото на 2013 г. до днес на територията на ЕС има регистрирани 363 заболели от бяс животни. На територията на общността има създадена програма „Трейси", чрез която се констатират новозаболели животни и която дава информация за нивото на заболеваемост в общността, в това число е включена и Турция. От май тази година, на 60 км от границата на страната, в близост до Силистренска област има регистрирани заболявания на животни. За последно на територията на област Добрич е регистрирана заболяла котка от бяс в село Плачи дол, като досега друг случай не е констатиран. Според д-р Каменов най-засегнати могат да бъдат община Тервел и община Балчик, тъй като Тервел е гранична община със Силистренска област. Бесът е остра инфекциозна болест, предизвикана от вирус. Проявява се със симптоми на нарушена дейност от страна на нервната система и завършва обикновено със смърт.

Към заболяването са възприемчиви всички бозайници и човекът. Източник на инфекцията са болните от бяс животни, като болестта се предава при ухапване /чрез слюнката/, а котките могат да разпространяват инфекцията и чрез одраскване ако ноктите са замърсени със слюнка.