Нито един икономист не е открил обективен метод за измерване на корупцията. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за руското списание "Денги".

В обширно интервю, което е дадено за специализирания икономически седмичник, Дянков дава съвети как правилно да се провеждат реформи и защо бизнесът невинаги успява да осъзнае тяхното значение. Едновременно с това той разкрива как е станал ректор на Руската икономическа школа /РИШ/.

"Всичко се случи много бързо. През август ми позвъни членът на борда на директорите на РИШ главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф, с който сме работили заедно дълги години, и ми каза: "Има нещо интересно, което може да те заинтересува и теб. Можем ли да го обсъдим?" Тогава бях със семейството си на Черно море и отговорих: "Добре, може би на път от САЩ за България ще намина за ден-два в Москва". Дойдох, поговорихме с някои членове на борда на директорите, след това с някои от преподавателите. Мнозина от тях познавах... но никога не съм бил в самата РИШ. По тази причина исках да събера малко информация и да разбера как стоят нещата", споделя Дянков затова как е избран за ректор на университета. Новината за неговия избор беше като гръм от ясно небе за медиите в родната му България.

Като ректор Дянков си поставя доста амбициозни задачи. "РИШ е може би едно от петте най-добрите висши икономически училища в Европа. Но тук има още какво да се желае. Нашата цел е след три години РИШ да се превърне в един от най-добрите икономически университети извън САЩ", казва той и добавя: В САЩ има много икономически училища и с тях е трудно да си съперничиш, но на един следващ етап – това е напълно възможно.

Дянков коментира и някои от особеностите на класацията Doing Business, която е по-скоро насочена към правителствата, отколкото към бизнеса.

"Работил съм в Световната банка, както и във финансовия сектор и с корпорациите от реалния сектор. Тогава видях, че ако работиш само с бизнеса, много от реформите не се получават, защото е трудно да обясниш на правителството по какъв начин трябва да се проведат... Така възникна идеята не само да кажем как по принцип трябва да се направи, но и да покажем всички стъпки, как то да бъде свършено. По тази причина Doing Business е адресиран към правителствата, а не към частния бизнес", заявява Дянков.

Той посочва, че винаги е стоял въпроса за това, което липсва в класацията Doing Business, но би било добре да се включи. "Това е корупцията... Но е невъзможно тя да бъде включена в класацията, защото няма обективна методология, с която може да се измери. Вие можете да оцените ангажимента на политиците публично да декларират своите доходи и активи. Но това е само малка част от въпроса, свързан с корупцията. Но нито един икономист и социолог не е намерил обективен начин за нейното измерване", заявява Дянков.