Кампанията на британския вестник "Дейли експрес", наречена "кръстоносен поход" за контрол на имигрантите от Румъния и България, получи неочаквана подкрепа - от техните сънародници, които се намират вече във Великобритания, съобщава изданието.

По-малко от два месеца преди официалната отмяна на ограниченията за достъп до трудовия пазар на Великобритания за румънци и българи и преди очаквания прилив да започне, посланието от румънците и българите е техните сънародници да бъдат спрени, пише "Дейли експрес".

Богдан Теодореску, 24-годишен румънец, който бере плодове в Кент през лятото и мие чинии в Лондон през зимата, каза: "Вече е достатъчно трудно да се намери работа. Отварянето на границата само ще влоши нещата за всички. Имам много приятели, които също мислят така".

Адела Думитраке, на 27 г., която работи като бавачка в Лондон, също посочва: "Тук има хора, които дават ценен принос за икономиката и на тях трябва да бъде позволено да останат и да бъдат легализирани, но те не трябва да допускат идването на още хора".

Българинът Младен Димитров, на 34 г., който монтира прозорци за българска компания в Бирмингам, каза: "Отварянето на пазара и допускането на още хора само ще създаде трудности за всички".

Така смята и Николета Василеску, на 24 г. от Румъния, която говори пет езика и работи в хотел. "Това само ще обезцени всички нас", казва тя.

Тези коментари идват в момент, когато броят на хората, подкрепили кампанията на вестника да бъде казано "не" на новите мигранти от ЕС, достигна 30 000 души вчера. През почивните дни 10 000 души добавиха имената си на сайта в подкрепа на кампанията, посочва "Дейли експрес".

Премиерът Дейвид Камерън настоява, че не може да направи нищо, съгласно закона на ЕС, за да избегне отмяната на временния контрол в полунощ на 31 декември, отбелязва вестникът. Според организаторите на кампанията 70 000 души от двете страни може да пристигат всяка година във Великобритания след отмяната на ограниченията.

Миналата седмица в. "Дейли експрес" съобщи, че едно на три работни места, предлагани от водеща румънска агенция за набиране на персонал, е във Великобритания. От 87 786 вакантни места на сайта на агенцията, 28 577 са във Великобритания. Говорител на агенцията каза, че огромният брой румънци от Испания и Италия ще видят Великобритания като атрактивно място за бягство от расисткото отношение и злоупотребите на работодатели в тези страни.