Министерство на финансите успешно пласира 5-месечни държавни ценни книжа на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв., за да се осигури ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки.

От Министерството посочват още, че това е първи транш от буфера.
Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.

Вчера Европейската комисия одобри държавна помощ за българските банки в размер на до 3,3 млрд. лева.
От финансовото министерство заявяват, че вече е отчетено преодоляването на напрежението от петък и възстановяване на нормалното функциониране на банковия сектор в България.

Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата, се казва още в съобщението на МФ.
Правителството на Република България, в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея.