Община Карлово внася днес въззивна молба до Пловдивския апелативен съд за преразглеждане на решението на Окръжен съд от 3 октомври, с което Куршум джамия се връща на Главно мюфтийство.

5 000 карловци вече са се подписали в протестна подписка, каза на брифинг в Пловдив карловският кмет Емил Кабаиванов, всеки ден нови и нови хора слагат подписите си в нея, сред тях има и мюсюлмани. Общинският съвет на Карлово е приел декларация, с която протестира решението на Окръжен съд и настоява Куршум джамия, обявен за местен архитектурен паметник, както и прилежащите около 2 000 кв.м. зелени площи да останат публична общинска собственост както досега. В Карлово 95% от населението е християнско, има две църкви и една действаща джамия, там няма нужда от втори молитвен дом, е аргументът на общината.

Председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски припомни, че когато преди три години в Яллъ Джамия в Карлово избухна пожар, общината осигури транспорт на желаещите мюсюлмани да ги кара в близките села, където има молитвен дом.

"Недопустимо е на 50 метра от къщата-музей на Васил Левски и на метри от площад "20 юли" да има действаща джамия", категорични са карловските управници.

Куршум джамия е построена през 1485 година от турците върху разрушения християнски храм "Света Екатерина" с колони от разрушения манастир "Св. Спас". Нотариалният акт, на базата на който Главното мюфтийство претендира за джамията, е издаден през 1923 година не по документи, а по свидетелски показания. Пак тогава за собственост на мюфтийството се признават още 24 имота в града, повечето от които в момента се намират в центъра.

Карловци са уведомили за протестите си всичките си депутати в НС, днес на брифинга с тях беше Анелия Ташева, депутат от Атака. Тя попита кой определя колко назад във времето трябва да се върти колелото на историята и защо ще възстановим джамията, а не църквата "Света Екатерина" и манастира "Свети Спас". Според нея, решение за връщане на имотите е взето на срещата на българския президент с турския вицепремиер Бекир Боздаг на 7-8 август в Пловдив, когато български медии не бяха допуснати.

Ако решението на Окръжен съд- Пловдив се потвърди, карловци ще избухнат на бунт, последиците ще са непредвидими, а начело на бунта ще стоим ние, каза председателят на ОбС Карагенски.