Гриша Ганчев бе на разпит в Националната следствена служба (НСлС).

Ганчев бе извикан на разпит по старото дело "Захар". Около два часа, след като той влезе с кола вътре стана ясно, че работата на разследващите с него е приключила.

Според адвокатката му Татяна Дончева, Ганчев се е възползвал от правото си да не дава обяснения, но е отговарял на въпроси по разследването за старото дело за захарта. Дончева каза, че Милко Талев – един от обвиняемите, е поискал гледане на делото в съда. "По наши сметки дали е изтекъл срока или не - е малко спорно, но най-много да има още месец. Иначе обвиняемите имат право да искат да се внесе делото в съда по НПК. Те трябва щат, не щат да го приключат", каза тя и припомни, че срокът е две годишен.

Докато репортерите чакаха Гриша Ганчев в следствието дойде и друг бизнесмен - Огнян Донев. Стана ясно, че той дошъл, за да подаде молба да му върнат гаранцията.

На 29 май 2012 г. Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена, с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Спрямо Ганчев бе взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" - от 500 000 лева, която впоследствие беше намалена на 300 000 лева.

Шумно рекламираната акция "Захар" се проведе на 10 май 2012 година, тогава бяха задържани шестимата участници в групата. Ден по-късно специализираната прокуратура на София повдигна обвинение на всички тях. На 13 май Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от тях - Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров. На Камелия Мирчева бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

Бизнесменът Гриша Ганчев бе на делото на по-долната инстанция, но единственият коментар, който направи тогава бе: "Държавата да си свърши работата. Искат доказателства, нека да ги съберат". "Над 10 фирми са участвали в схемата за укриване на ДДС, за която са обвинени задържаните в акция "Захар", заяви прокурор Андрей Андреев от специализираната прокуратура. "Става дума за верига от фирми, чиято крайна цел е била укриване на ДДС.