Бих призовал да се въздържаме от ксенофобски настроения, ще ни излязат в краткосрочен и дългосрочен план много скъпо. Това каза премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос за събитията от вчера и протестите след нападението на момиче в центъра на София.

Премиерът се надява скоро МВР да залови извършителя на нападението на 20-годишното момиче. Орешарски припомни, че той вече е идентифициран и се издирва.

Премиерът отказа да коментира оттеглянето на Христо Бисеров от поста в ДПС и от парламента, като посочи, че това е лично решение, а той не коментира такива.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че е рано да излезе с конкретни и обобщени данни за бюджета за следващата година, но се работи и президентската институция ще покаже много ясна позиция по този въпрос на база на конкретни анализи, цифри и обосновки.Държавният глава каза, че са започнали работа по анализ на цифрите в бюджета и провели доста срещи, включително и с представители на службите. Те са представили пред него и екипа в президентството много ясни разчети и анализи, които са представени вече и на премиера, и на министъра на финансите. "Тъй като очевидно с предвидените към момента средства НРС и НСО ще имат много сериозни проблеми в изпълнение на функциите си", каза държавният глава и съобщи, че отива на среща в президентството с министрите на отбраната и външните работи и една от основните теми е анализът в двете министерства по отношение на Бюджета 2014.

В отговор на въпрос за това как вижда развръзката на ситуацията със студентите, президентът подчерта, че не може и по никакъв начин не е негова задача да влиза "на дълбоко в един или друг процес, свързан с активности на гражданското общество". Той каза, че отново вижда своята задача като платформа, като човек, който трябва да чуе всеки, да се обърне към всеки и съответно смислените послания да бъдат предоставени на вниманието на компетентните институции. "От февруарските протести до сега, аз правя едно и също нещо – когато има протести опитвам се да чуя какво казват хората, ако посланията им са смислени, от там нататък компетентните институции трябва да се обърнат към тях. Големият проблем е в ниското доверие към институциите генерално. Това доверие, за да се повиши, което е предпоставка за една по-добра демокрация и работеща и припозната от хората като активна демокрация, а за да се случи това нещо всички трябва да обърнем внимание на гражданското общество", каза Росен Плевнелиев.