Подкрепата за БСП през октомври е 16,9%, а за нейният основен опонент ГЕРБ – 16,5%. Това сочат данните от проучването на "Алфа Рисърч".

Негативната тенденция не оставя незасегнати и по-малките партии. Реформаторският блок запазва третата си позиция, но демобилизация се наблюдава и сред неговите симпатизанти. Електоралният потенциал на реформаторите намалява до 6.4%, като стабилните му позиции са най-вече в столицата.

Подкрепата за ДПС се запазва устойчива – 6.1%, въпреки спадът в рейтинга на лидера му Лютви Местан (12%).

Единствено Атака избягва негативните тенденции от последния месец. И партията, и Волен Сидеров успяват да си върнат част от изгубеното през лятото доверие. Подкрепата за партията нараства от 1.6% до 3% от общия брой избиратели, а одобрението за лидера й от 5% на 7%.

Изследването на "Алфа Рисърч" показва, че рейтингът на фигури, които доскоро се ползваха със сравнително висока обществена подкрепа - президент, главен прокурор, национален омбудсман - тръгва надолу.

Президентът Росен Плевнелиев губи шест процента от личния си рейтинг и в момента позитивните оценки за дейността му се изравняват с отрицателните (29% : 29%).

Доверието към правителството на Пламен Орешарски в момента е 19%, а личният рейтинг на министър-председателя е 24%.