Жителите на село Телиш, община Червен бряг, излязоха на протест тази сутрин.

Те блокираха главния път от Плевен за София към бившето ракетно поделение, където по неофициална информация, ще бъде създадена база от закрит тип за бежанци от Сирия.

За два дни в откритата от инициативния комитет подписка против настаняването на бежанци са се подписали почти 2/3 от жителите на селото. Засега официална информация няма, казва кметът на селото Нели Дакова. Според местните хора такава важна информация не бива да се крие, още повече, че от няколко дни всички виждат, че в базата усилено работят специализирани екипи.

От снощи започнаха да пристигат фургони. Този лагер може да побере много хора, защото районът е 2 хиляди декара. Говореше се в началото за 250 души, после се чу за 500, а снощи за 2 хиляди, обясни кметът Нели Дакова. Една от сградите в бившето военно поделение в Телиш попадна в списъка с 5-те възможности за бежански лагер в Плевенско. Направената сметка показа, че за да бъде пригодена за обитаване, ще трябват над 360 хиляди лева и почти половин година ремонтни дейности.