Семействата, които се хранят заедно в кухнята или трапезарията, по-рядко имат проблеми с излишното тегло, пише британският в. "Дейли телеграф".

Доктор Байън Уонсинк от Университета Корнъл в САЩ и Елен ван Клииф от Университета Вагенинген в Холандия са провели анкета сред 190 родители и 148 деца за хранителните им навици. Учените се интересували колко често те се хранят заедно и какво правят в процеса на хранене. Учените следяли и теглото на анкетираните.

Двамата установили, че семейното общуване при приемането на храна може да замени прекаленото приемане на храни, което може да породено от психологически проблеми. Това общуване носело по-силно положителни усещания от самото ядене.

Учените подчертават, че хранителните навици в семейството са много важни. Възможно е, съвместното хранене и живото общуване край масата да предотвратяват преяждането и да подобряват самочувствието на хората. Човек получава внимание от семейството. Отделно, че храненето заедно отвлича от телевизора.

Изследване показало също, че родители с излишно тегло се хранят по-често пред телевизора. Докато момчетата от семейства, където се практикува съвместното семейно хранене, са по-стройни от останалите.