Австралийски министър определи международната хакерска група Анонимните като "банда бездушни страхливци", след като те отправиха заплаха срещу премиера на Куинсленд Кембъл Нюман "да ги очаква". Хакерите го взеха на мушка заради законите срещу рокерските банди.

В клип в ЮТюб маскиран мъж, който твърди, че представлява австралийските Анонимни, заяви, че премиерът на Куинсленд е нарочен заради законите срещу моторджиите, които били противоконституционни и можели да бъдат прилагани към всеки. Рокерските банди по цял свят са свързани с организираната престъпност. За Австралия те представляват нарастваща опасност. Според въведените в Куинсленд през октомври нови закони членове на бандите могат да получат затвор до 15 г., които се добавят към други присъди.

"Министър-председателят Кембъл Нюман отиде твърде далече. Той нарушава нашите човешки права, свободи и австралийската конституция", казва маскираният мъж във видео заканата, която е гледана 190 000 пъти в ЮТюб. "Пълзящият фашизъм вече е в ход и законът вече се прилага срещу всеки – като мен и теб. Кембъл Нюман да ни чака", гласи посланието. Министърът на полицията на Куинсленд Джак Демпси заяви, че по случая е започнато разследване. "Очевидно става дума за бездушни страхливци – крият лицата си с маски", коментира той. Силите на реда разследват и как номерата на мобилните телефони на премиера и неговата съпруга, както и адресът на жилището им се е появил в социалните мрежи. Двамата вече били получавали заплашителни обаждания.

Според новите закони ако обвиняемите бъдат признати за виновни в принадлежност към организирана престъпна група, те ще бъдат изпращани в специализиран затвор за рокери, в който няма фитнес и телевизия, а моторите им ще бъдат унищожавани. Новата норма включва в списъка на 26 "организирани престъпни групи" рокерски банди като Бандидос, Хелс ейнджълс и Финкс.

Според експерти рокерските банди воюват заради трафика на дрога, но са замесени също така в разпространяването на оръжие и експлозиви.