Експерти по съдебна медицина в Босна са изкопали останките на 360 души в това, което се смята за най-големият масов гроб от войната през 1990-те, предаде Би Би Си.

Гробът се намира в село Томашица в северозападната част на Босна. Хора от несръбски произход са били преследвани в района от войските на босненските сърби по време на войната .

Длъжностни лица смятат, че в гроба лежат останките на около 1000 босненски мюсюлмани и етнически хървати, мъже, жени и деца.

Шестнадесет босненските сърби досега са били признати за виновни за военни престъпления в района. Близкия град Приедор бе крепост на босненските сърби по време на войната. Зверствата са извършени от босненските сърби в затворнически лагери в района.

В някои други части на Босна и Херцеговина цивилни босненски сърби бяха жертвите на зверствата, извършени от бошнаците (босненски мюсюлмани) или босненски хърватски сили.

Преди Томашица да стане известна, най-големият масов гроб в Босна беше намерен в Църни връх в Сребреница, където са изкопани повече от 629 тела.

Лейла Ченгич, говорителката на Института за изчезнали лица в Босна и Херцеговина уточни, че са намерени 233 цели скелета, а останалите са само отделни кости.

Масовият гроб, който обхваща повече от 5000 кв.м се намира на територията на бивша мина в селото. Част от телата, погребани в него, са били преместени в местността Якарина коса, откъдето през 2001 г. са ексхумирани телата на 373 души.

Ченгич каза, че телата в Томашица са намерени на дълбочина 10 метра и са били затрупани с изкуствен насип. В гроба са открити и лични документи на някои от жертвите, така че със сигурност може да се каже, че това са босненски мюсюлмани и хървати, убити от сръбските сили през лятото на 1992 г. в центъра на Приедор, околните села и концлагерите Омарска и Кератерм. Сред жертвите има и 70 деца.

По данни на Международната комисия за изчезнали лица от близо 30 000 изчезнали по време на конфликта в Босна и Херцеговина досега са открити около 20 000 и повечето от тях са мъртви, а за останалите 10 000 все още не се знае нищо.